Denk je aan Delft, dan denk je aan Delfts Blauw. En terecht! Het aardewerk is sinds het ontstaan wereldberoemd. Bovendien is Delft nog steeds dé plek waar je kunt zien en ervaren hoe Delfts Blauw op authentieke wijze wordt vervaardigd.  

Terug in de tijd

Delfts Blauw is ontstaan aan het einde van de 16e eeuw als goedkoop alternatief voor het blauwwitte Chinese porselein. Het wereldberoemde aardewerk wordt sinds de 17e eeuw in Delft geproduceerd.    

Het aardewerk werd in korte tijd zeer populair en beleefde een bloeiperiode van 1650 tot 1750, er waren toen maar liefst 33 aardewerkfabrieken actief in Delft. Op dit moment wordt het aardewerk op authentieke wijze gemaakt in een paar fabrieken, waarvan Royal Delft de enige overgebleven fabriek uit dit tijdperk is. Hieronder lees je over de aardewerkfabrieken in Delft en de leukste Delfts Blauw-plekken die je niet mag missen!   

Meneer beschildert een vaas in Royal Delft

Delfts Blauw plekjes - Naast aardewerkfabrieken, kent Delft nog een aantal andere unieke locaties waar Delfts Blauw te vinden is.

Tentoonstelling Pioniers in Keramiek

Keramiek is hot in het Museum Prinsenhof Delft! Ontdek in deze tentoonstelling topstukken uit de historische collectie van het museum naast prachtig werk van hedendaagse makers.  Bewonder de spannende dialoog die hierdoor ontstaat en bijzondere inzichten oplevert.  

Het basisrecept van keramiek is hetzelfde gebleven, maar de wereld waarop makers reageren is sterk veranderd. Pioniers in Keramiek brengt meerdere perspectieven en verhalen in beeld en nodigt je uit om met een hedendaagse blik naar het verleden te kijken. 

Meer informatie
Tentoonstellingszaal van Museum Prinsenhof Delft met een blik op de tentoonstelling Pioniers in Keramiek met delftsblauwe vazen