Delft staat natuurlijk bekend om Delfts Blauw dat al sinds de 17e eeuw gemaakt wordt in de verschillende aardewerkfabrieken van de stad. Ook als je door de straten van Delft dwaalt kom je Delfts Blauw op veel plekken tegen. 

Maar wist je ook dat je hier een unieke metershoge delftsblauwe tulpenpiramide kunt bewonderen?  

Terug in de tijd - Ontdek de historie van de tulpenpiramide

Terug in de tijd

Eerst een stukje geschiedenis. De tulpenpiramide is een speciaal voor tulpen ontworpen vaas en dient vooral als pronkstuk en statussymbool. De eerste (keramische) tulpenpiramides werden in Delft in de 17e eeuw ontwikkeld en werden met een Delfts Blauw of Chinees decor versierd. Tijdens de regering van Koning-stadhouder Willem III en Mary Stuart was deze vaas een enorm populair. 

In die tijd waren tulpen een statussymbool en bijna onbetaalbaar; een tulp had in de hoogtijdagen zelfs de waarde van een grachtenpand. Tulpenbollen speelden een unieke rol in de economie en worden ‘De bitcoin van de 17e eeuw’ genoemd.  

Net als de klassieke tulpenpiramides, werd ook deze mega editie (maar liefst 12 meter lang!) helemaal met de hand beschilderd door de meesterschilders van Royal Delft.  

Grootste tulpenpiramide ter wereld bij Land Art Delft in de lente met een tulpenveld