Heb je een bezoekje aan Delft op de planning staan? Bezoek dan zeker een museum. Kom bijvoorbeeld van alles te weten over het leven van onze 'Vader des Vaderlands' of ga op bezoek bij een 19-eeuwse kunstenaar. Of duik je liever in de wereld van de nieuwste technologische snufjes? Voor jong en oud is er ruim aanbod aan musea en bezienswaardigheden in Delft.  

5x highlights van deze maand

Museum Prinsenhof Delft

Eén van de belangrijkste gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis vond in Museum Prinsenhof Delft plaats; de moord op Willem van Oranje. Willem van Oranje betrok in 1572 het Sint-Agathaklooster, dat later werd omgedoopt tot Prinsenhof (het huidige Museum Prinsenhof Delft). Op 10 juli 1584 werd hij door Balthasar Gerards op weg naar zijn slaap-/werkkamer vermoord. In het museum kun je nog steeds de moordhal met de kogelgaten in de muur zien. 

Meer informatie
Ingang van het Museum Prinsenhof Delft Meneer bekijkt schilderijen in het Museum Prinsenhof Delft uitblinker Rick jongen 9 jaar in het Museum Prinsenhof Delft bij de kogelgaten van Willem van Oranje

Museum Paul Tétar van Elven

Op bezoek bij een 19e eeuwse kunstenaar? Dat kan! Aan één van de mooiste grachten van Delft, de Koornmarkt, vind je het 16e eeuwse voormalige woonhuis van Paul Tétar van Elven (1823-1896). De schilder en hartstochtelijk kunstverzamelaar woonde hier tot 1892. Na zijn dood liet hij het huis met inboedel na aan de stad Delft om er een museum van te maken. In 1927 was het zover! 

Alleen het goed bewaarde interieur is al een bezichtiging waard! Tijdens je bezoek waan je je even in de 19e eeuw en proef je de authentieke sfeer van het woonhuis van de kunstenaar. 

Meer informatie
Binnen in het Museum Paul Tetar van Elven Binnen in de woonkamer bij het Museumhuis van Paul Tétar van Elven Zelfportret van Paul Tétar van Elven in het Museum Paul Tétar van Elven

Vermeer Centrum Delft

Het Vermeer Centrum Delft is de enige plek ter wereld waar je het volledige oeuvre van Vermeer op ware grootte (reproducties) kunt bewonderen. Hier ontdek je alles over Vermeer’s leven, gezin, werk én de stad die hem zo inspireerde.

De Delftse meester is vooral beroemd geworden door zijn verbluffende weergave van het zonlicht. Stap in het lichtatelier en kruip even in de huid van de schilder uit de 17de eeuw en probeer zijn geheim te ontdekken.

Foto black girl with a pearl’ van de Nederlandse fotografe Jenny Boot in het Vermeer Centrum Delft Dame kijkend naar replica van het Meisje met de Parel in het Vermeer Centrum Delft Een stelletje duikt in de geschiedenis van Johannes Vermeer in het Vermeer Centrum Dame lacht naar de fotocamera in stijl van het Melkmeisje bij het Vermeer Centrum Delft

TU Delft Hortus Botanicus

Genieten van 7.000 bijzondere planten- en bomensoorten! Dat kan in de Botanische Tuin van de Technische Universiteit. Met zo’n 2,5 hectare is dit de grootste aaneengesloten groene ruimte bij de Delftse binnenstad. Precies 100 jaar geleden – in 1917 – heeft Gerrit van Iterson de Cultuurtuin voor Technische Gewassen opgericht om planten te kweken voor onderzoek naar en onderwijs in technologische toepassingen van gewassen uit alle klimaatzones. 

 

Meer informatie
TU Delft hortus botanicus van de buitenkant Binnen in de tuinkas vol met cactussen bij de TU Delft hortus botanicus Prachtige oranje bloem bij de TU Delft hortus botanicus

RADIUS

Benieuwd naar een kunstcentrum gevestigd in een waterbassin van een prachtig historisch rijksmonument? Kom dan snel een kijkje nemen bij RADIUS! Dit centrum voor hedendaagse kunst en ecologie heeft een ondergrondse tentoonstellingsruimte van maar liefst vijfhonderd vierkante meter. Je vindt hier een programma van kunst en wetenschap, met de nadruk op klimaat, ecologie en de leefomgeving. 

Bij RADIUS spelen kunstenaars een essentiële rol bij het vormgeven en bekritiseren van het verhaal rondom klimaat en ecologisch verval. Binnen het programma worden kunstenaars verwelkomd die urgente ecologische kwesties, waaronder klimaatverandering, vervuiling, de teloorgang van biodiversiteit, milieurechten en sociale rechtvaardigheid, aankaarten in hun werk. Nieuwsgierig?  

 

Mensen die tentoonstelling RADIUS bezoeken