De 17de-eeuwse meester van het licht heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. Van de naar schatting 45 schilderijen die hij er tijdens zijn leven maakte, zijn er nog 37 over de hele wereld te zien.    

Vermeer behoort tot één van de meest raadselachtige schilders uit de geschiedenis. Zijn techniek en de kleuren die hij gebruikte in zijn schilderijen, blijven fascineren. In Delft ontdek en beleef je zijn stad.   

Terug in de tijd

Het was in het jaar 1632 dat Johannes Vermeer werd geboren in Delft, een welvarende stad in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Zijn vader, Reynier Vermeer, was een kunsthandelaar en kunstliefhebber, en Johannes groeide op te midden van schilderijen, pigmenten en penselen. Al op jonge leeftijd toonde hij een opvallend talent voor kunst, en zijn vader moedigde hem aan om zijn passie na te streven. 

Op 21-jarige leeftijd trouwde Johannes met Catharina Bolnes, en het jonge paar vestigde zich in Delft. Daar begon Vermeer zijn schilderijen te creëren, waarbij hij zich concentreerde op scènes uit het dagelijks leven en portretten. Zijn werk was doordrenkt met een ongeëvenaarde aandacht voor detail en een meesterlijke beheersing van licht en kleur. 

 

Een stelletje duikt in de geschiedenis van Johannes Vermeer in het Vermeer Centrum

Delft, met zijn pittoreske grachten en goed bewaard gebleven historische gebouwen, bood Vermeer talloze inspiratiebronnen voor zijn schilderijen. De stad diende als decor voor veel van zijn meesterwerken, waaronder "Gezicht op Delft," waarin hij de stad in al haar glorie vastlegde. 

In Delft wandel je zo een schilderij van Johannes Vermeer in. Het historische centrum, de Oude en de Nieuwe kerk, de grachten en herenhuizen brengen je terug naar de 17de-eeuw en laten het verleden tot leven komen. Tijdens een wandeling door Delft beleef je de stad van de meesterschilder zelf.  

 

Ontdek meer van Vermeer - Bewonder Gezicht op Delft

Stap even terug in de tijd en bewonder het prachtige uitzicht dat Vermeer eeuwen geleden al wist vast te leggen op zijn schilderij Gezicht op Delft. De combinatie van licht en schaduw, de indrukwekkende wolkenlucht en de weerspiegelingen op het water maken dit werk tot een absolute must-see!

En het beste van alles is dat je het vandaag de dag nog steeds in het echt kunt bewonderen op de Hooikade in Delft. Reis even terug in de tijd met een innovatieve kijker en zie wat Johannes Vermeer zag toen hij aan zijn schilderij werkte. Ook vind je hier een reproductie van het beroemde schilderij aan de waterkant en leer je meer over het schilderij met een handig informatiepaneel en speciale verhalenbanken. 

Vermeer Recycle Project

In 2023 lanceerde de campagne Ontdek het Delft van Vermeer, waarbij de stad werd verrijkt met moderne fotografische interpretaties van Vermeers iconische schilderijen, zoals ‘Meisjes met Parel’, vastgelegd door fotograaf Caroline Sikkenk.

Na het succes van de campagne, ontstond het idee om de gebruikte vlaggenstof een nieuw leven te geven. In samenwerking met naaiatelier Stichting Stunt in Delft, bekend om hun vaardigheid in upcycling, werden er toffe tassen van gemaakt. Daarnaast toverde zes hedendaagse modeontwerpers de banieren om in fantastische designs. De designs zijn nu te bewonderen in het Huis van Delft. 

Ontdek de designs
Het Vermeer Recycle Project het design van Marco Stefano Pintus Het ontwerp van designer Marieke Rolloos Vermeer Recycle Project ontwerper Marieke die met een naaimachine stoffen van een vlag aan het naaien is