Delft en keramiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al eeuwenlang is Delft een belangrijk centrum voor de productie van keramiek. Het wereldberoemde Delfts Blauwe aardewerk is hier ontstaan in de 17e eeuw en wordt nog steeds met veel vakmanschap en trots vervaardigd.

Naast het traditionele Delfts Blauwe aardewerk, kun je in Delft ook modernere keramische kunstwerken bewonderen. Hedendaagse keramisten laten hun creativiteit de vrije loop en creëren unieke en eigentijdse stukken die een bijzondere toevoeging zijn aan de rijke keramiektraditie van de stad. Of je nu een verzamelaar bent van keramiek of gewoon wilt genieten van de prachtige kunstwerken, een bezoek aan Delft is een absolute must voor liefhebbers van keramiek en kunst.

5x tips om keramiek te bewonderen

Kijk je ogen uit bij de tentoonstelling Pioniers in Keramiek

Keramiek is hot in het Museum Prinsenhof Delft! In deze tentoonstelling bewonder je topstukken uit de historische collectie van het museum naast prachtig werk van hedendaagse makers. Ontdek de spannende dialoog die hierdoor ontstaat en bijzondere inzichten oplevert.  

Het basisrecept van keramiek is hetzelfde gebleven, maar de wereld waarop makers reageren is sterk veranderd. Pioniers in Keramiek brengt meerdere perspectieven en verhalen in beeld en nodigt je uit om met een hedendaagse blik naar het verleden te kijken. 

Ontdek meer!
Tentoonstellingszaal van Museum Prinsenhof Delft met een blik op de tentoonstelling Pioniers in Keramiek met delftsblauwe vazen Poster van de tentoonstelling Pioniers in Keramiek van het Museum Prinsenhof Delft

Kom een weekend naar Delft tijdens de Delftse Keramiek Dagen

Van 24 t/m 30 juni bruist Delft van creativiteit en ambacht tijdens de Delftse Keramiek Dagen. Met vele leuke en diverse activiteiten, en natuurlijk de tweedaagse keramiekmarkt, belooft dit weer een superleuke editie te worden.

Struin langs de kraampjes waar Delftse, Nederlandse en internationale keramisten met hoogwaardig werk hun creaties tonen. Naast de keramiekmarkt zullen er ook workshops, exposities, doe-activiteiten voor kinderen en andere evenementen georganiseerd worden die allemaal in het teken staan van keramiek. Zo kun jij als keramiekliefhebber niet alleen genieten van de prachtige werken, maar ook zelf aan de slag gaan en je creativiteit de vrije loop laten.

Ontdek meer!
Foto van drukte op de Markt in Delft tijdens de Delftse keramiekdagen

Wandel de keramiek route

Maak een wandeling vanaf de tuin van Museum Prinsenhof Delft tot Royal Delft. Volg de blauwwitte keramische klinkers in de straat - een ontwerp van kunstenares Christina Linaris-Coridou - slenter langs keramische kunstwerken, laat je verrassen door onverwachte objecten en ontdek waarom Delft met recht Keramiekstad wordt genoemd. 

Liever op pad met een gids? Museum Prinsenhof Delft biedt tijdens de tentoonstelling Pioniers in Keramiek verschillende Keramiek stadswandelingen aan met een gids. Meer weten? Klik dan op deze link en lees meer op de website van het museum. 

Ontdek de route
Jongedame loopt lachend door de Bonte Ossteeg

Ontdek het Royal Delft Museum

Royal Delft Museum is de enige overgebleven aardewerkfabriek uit de 17e eeuw waar nog steeds Delfts Blauw wordt gefabriceerd. Hier zie je de meesterschilders vol passie en bezieling volgens eeuwenoude tradities aan het werk.

In het museum bewonder je diverse topstukken die iconisch zijn voor Delfts Blauw en het merk Royal Delft, waaronder de blauwwitte tulpenpiramide. Tijdens de Royal Delft Experience ontdek je de geschiedenis en het productieproces van het Delfts aardewerk. Wandel tot slot door de fabriek waar je het productieproces van dichtbij beleeft.

Ontdek het museum
In de fabriek van Royal Delft kijkend naar de stappen van het productieproces van Delfts Blauw

Ga zelf aan de slag!

Ga zelf aan de slag met keramiek en ontdek hoe het wereldberoemde Delfts Blauw wordt gemaakt! Kies een tegeltje of een bordje en ervaar zelf het ambacht van Delfts Blauw schilderen.

Keramiek Summer School

In de zomervakantie van 2024 organiseert Museum Prinsenhof Delft samen met VAK Delft de Keramiek Summerschool. Elke zaterdag geven makers uit de tentoonstelling workshops, met verschillende thema's. De workshops zijn van 10.00 tot 16.00 uur en geschikt voor beginners en gevorderden. Ontdek meer informatie via deze link. 

Ga zelf aan de slag met keramiek
Dame tekent een Delfts Blauw tegeltje bij een tegelworkshop in het Royal Delft museum

Tip! - De Delftse Antiekmarkt

In de maanden april tot en met september, staan de Hippolytusbuurt, Voldersgracht en de Wijnhaven elke zaterdag vol met ruim honderd kraampjes. Van 10:00 tot 16:00 kan je er de mooiste oud Hollandse antiek of curiosa kopen. Van servies tot sieraden, glaswerk, prenten en boeken, je kan het hier allemaal vinden!