Het beroemdste meisje van Delft is natuurlijk het Meisje met de parel van de Delftse meesterschilder Johannes Vermeer (1632-1675). De 17de-eeuwse meester van het licht heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt. Van de naar schatting 45 schilderijen die hij er tijdens zijn leven maakte, zijn er nog 37 over de hele wereld te zien.  

Vermeer behoort tot één van de meest raadselachtige schilders uit de geschiedenis. Zijn techniek en de kleuren die hij gebruikte in zijn schilderijen, blijven fascineren. In Delft ontdek en beleef je zijn stad. 

Beleef de stad van de meesterschilder

In Delft wandel je zo een schilderij van Johannes Vermeer in. Het historische centrum, de Oude en de Nieuwe kerk, de grachten en herenhuizen brengen je terug naar de 17de-eeuw en laten het verleden tot leven komen. Tijdens een wandeling door Delft beleef je de stad van de meesterschilder zelf.

Ga terug in de tijd en ontdek de plaatsen die aan hem verbonden zijn zoals zijn geboorteplek, de locatie vanwaar hij zijn beroemde werk Gezicht op Delft schilderde of het Sint-Lucasgilde waar de kunstenaars van Delft zich in die tijd verzamelden.

Dame kijkend naar replica van het Meisje met de Parel in het Vermeer Centrum Delft

1. Gezicht op Delft

Hooikade

Het schilderij Gezicht op Delft van Vermeer is het meest beroemde stadsgezicht uit de Hollandse 17de-eeuw. Het laat een uitzicht zien vanaf een bovenhuis aan de Hooikade en toont de haven aan de zuidzijde. Het spel tussen licht en schaduw, de indrukwekkende wolkenlucht en de subtiele weerspiegelingen op het water maken dit schilderij tot een absoluut meesterwerk!

En dat kun je vandaag de dag nog steeds in het echt bewonderen. De exacte locatie waar Vermeer Gezicht op Delft schilderde vind je bij de Hooikade in Delft. Vanuit het centrum is het slechts 10 minuten lopen.

De Stad Delft vanaf het water met zicht op De Oude en Nieuwe Kerk

2. Oude Kerk

HH Geestkerkhof 25

In de tweede week van december 1675 overleed Johannes Vermeer na een ziekte van anderhalve dag. Hij had toen nog acht kinderen thuis. Op 15 december 1675 werd zijn begrafenis ingeschreven in het begraafregister van de Oude Kerk van Delft. Hier had zijn schoonmoeder een eigen graf waarin ook al enkele overleden kinderen van Vermeer lagen.

Vermeer heeft al die tijd begraven gelegen in het familiegraf in de Oude Kerk, maar in de 19de-eeuw werd dat graf geruimd. Toen zijn werk later in de 19de en 20ste eeuw bekend werd, kreeg de kerk veel bezoekers op zoek naar zijn graf. In 1975 is er een kleine grafsteen voor Vermeer geplaatst. En in 2007 is er ter ere van zijn driehonderdste sterfdag een praalgraf voor hem geplaatst in de Oude Kerk.

Graf van Johannes Vermeer in de Oude Kerk Binnen bij de Oude Kerk in Delft Oude Kerk in Delft

3. Vermeer Centrum Delft

Voldersgracht 21

In de 17de en 18de eeuw vond je aan de Voldersgracht 21 het Sint-Lucasgilde waar Vermeer, in navolging van zijn vader, in 1653 lid van werd. Kunstschilders, kladschilders, glazeniers, beeldhouwers, graveurs, maar ook plateelbakkers, boekdrukkers en kunsthandelaren konden lid worden van het gilde. Tegenwoordig vind je hier het Vermeer Centrum Delft. Dit is de enige plek ter wereld waar je het volledige oeuvre van Vermeer op ware grootte (reproducties) kunt bewonderen. Je waant je hier even in de 17de eeuw; maak kennis met zijn schilderijen, leven, gezin en zijn technieken.

Vermeer Centrum in Delft overdag met blauwe lucht Dame lacht naar de fotocamera in stijl van het Melkmeisje bij het Vermeer Centrum Delft Dame kijkend naar replica van het Meisje met de Parel in het Vermeer Centrum Delft

4. Oostpoort

Oostpoort 1

Mensen over de hele wereld kennen de Rotterdamsepoort, ook al is die al bijna twee eeuwen weg. Hij staat namelijk prominent op het schilderij Gezicht op Delft. Toen was het bouwwerk nog in volle glorie te bewonderen. Met zijn twee torentjes had de poort veel weg van de Oostpoort, de enige Delftse stadspoort uit die tijd die nog bestaat. Wandel langs de prachtige Oostpoort die je even  terugbrengt naar de tijd van Vermeer.

Uitzicht op de Oostpoort in Delft

5. Het Straatje van Vermeer

Vlamingstraat

Er bestaan verschillende theorieën over de exacte locatie van Het Straatje. In november 2015 stelde kunsthistoricus Frans Grijzenhout dat het pand aan de Vlamingstraat in Delft de bewuste locatie moet zijn. De wijk waarin de Vlamingstraat destijds lag, was een middenstandswijk waar mensen woonden met kleine salarissen zoals vleeshouwers en timmerlieden. Het huis op het beroemde schilderij werd bewoond door een tante van Johannes Vermeer.

Houd er s.v.p. rekening mee dat de Vlamingstraat woongebied is. Wij verzoeken de stoep en weg niet te blokkeren, niet lang stil te staan en de privacy van de bewoners te respecteren.

Het Straatje van Vermeer in 2023 in de Vlamingstraat in Delft