De schilderijen van Johannes Vermeer geven ons een mooi inkijkje in het Delft uit de 17de eeuw. Het beste voorbeeld hiervan is het wereldberoemde ‘Straatje’. Het schilderij neemt je even mee terug in de tijd... bewonder het straatbeeld van Delft in de 17e eeuw.

Het Straatje

Gezicht op huizen in Delft, bekend als ‘Het straatje’, Johannes Vermeer, ca. 1658 Rijksmuseum Amsterdam

Er bestaan verschillende theorieën over de exacte locatie van ‘Het Straatje’. In november 2015 stelde kunsthistoricus Frans Grijzenhout dat het pand aan de Vlamingstraat in Delft de bewuste locatie moet zijn. De wijk waarin de Vlamingstraat destijds lag, was een middenstandswijk waar mensen woonden met kleine salarissen zoals vleeshouwers en timmerlieden. Het huis op het beroemde schilderij werd bewoond door een tante van Johannes Vermeer.

Gezicht op huizen in Delft, bekend als ‘Het straatje’, Johannes Vermeer, ca. 1658 Rijksmuseum Amsterdam Het Straatje van Vermeer in 2023 in de Vlamingstraat in Delft

Van Grijzenhout baseerde de locatie op het ‘het register op het kadegeld’ dat een zeer gedetailleerde inventarisatie van alle huizen, gangen en poorten van de Delftse binnenstad bevat. Als je naar de Vlamingstraat wandelt, zul je zien dat er van de oorspronkelijke bebouwing zoals op het schilderij te zien is, niets meer over is. Houd rekening met de smalle stoepen, de straat laat zich niet lenen voor stilstaande groepen bezoekers.

TIP: tegenover de Vlamingstraat ligt de Voldersgracht waar je het Vermeer Centrum Delft vindt en gezellige koffietentjes en LOT. Coffee Boutique.