Delft, een stad waar geschiedenis en charme hand in hand gaan, staat op 14 en 15 september in het teken van Open Monumentendag. Bij het verlaten van het station word je meteen omringd door een zee van monumentale pareltjes. Dit is dé kans om de verborgen schatten van onze prachtige stad te verkennen.

We hebben een selectie gemaakt van enkele bijzondere monumenten die absoluut niet op jouw lijstje mogen ontbreken. Van statige grachtenpanden tot historische kerken, deze plekken vertellen elk hun eigen verhaal. Kom langs, ontdek, en laat je betoveren.

5x tips

Koetshuijs Delft

Nieuw dit jaar: het Koetshuijs! Dit houten gebouwtje, dat ooit diende als stalling voor koetsen en later voor auto's van de statige rij herenhuizen naast zich, ademt nog altijd de geschiedenis van weleer. Waarschijnlijk is het rond of na 1875 gebouwd, gelijktijdig met de prachtige huizen ernaast.

Tussen 1900 en 1920 onderging het Koetshuijs een transformatie. Het kreeg zijn huidige gevel met de kenmerkende halsvormige top, versierd met elegante details aan de randen. Dit alles, samen met het ovale venster in de geveltop, geeft het bescheiden gebouwtje een chique uitstraling die in het oog springt.

Binnenin zijn de sporen van het verleden nog altijd zichtbaar; delen van de oude kapconstructie vertellen hun eigen verhaal. Het Koetshuijs Delft is niet alleen een prachtig stukje architectuur, maar ook een ode aan de rijke geschiedenis van deze bijzondere stad. Kom snel langs en laat je betoveren door zijn unieke charme!

Meer informatie
Voorzijde van het Koetshuijs in Delft

Gemeenlandshuis van Delfland

Tijdens je wandeltocht door Delft is dit grote, luxueuze woonhuis met een uitkijktorentje je misschien wel opgevallen.Dit pand werd begin 1500 gebouwd in opdracht van Jan de Huyter. Hij was een rijke Delftenaar en destijds ook schout van de stad Delft. Het torentje van het gebouw, met een zeemeerman als windvaan, is een typisch statussymbool voor een gebouw van een rijke bewoner. 

De voorgevel is gebouwd met veel detail en beeldhouwwerk. Dit was erg bijzonder voor die tijd! Daarnaast is de gevel van natuursteen gemaakt. Sinds 1645 is het Hoogheemraadschap van Delfland in dit pand gevestigd. Dit maakt het de op één na oudste Hoogheemraadschap van Nederland. En als je goed kijkt, kun je boven de poort de wapenschilden van de Hoogheemraden te zien.  

TIP! Op zaterdag en zondag kun je het Gemeenlandshuis van Delfland ontdekken met een leuke rondleiding. 

Meer informatie
Gemeenlandshuis van Delfland buitenkant

De Watertoren

In 1895 werd de Watertoren opgericht om de drinkwatervoorziening te waarborgen. Deze toren, die 29 meter de lucht in steekt, bevindt zich aan een zijtak van de Delftse Schie en herbergt een indrukwekkend waterreservoir van 600.000 liter. Het gebouw is ontworpen in de neorenaissance-stijl en beschikt over een fraaie balustrade met kantelen, wat een associatie oproept met stads- of kasteeltorens.

Tegenwoordig vervult deze iconische toren een andere rol; hij dient als werk- en vergaderruimte. In het ondergrondse gedeelte van het gebouw vind je RADIUS, een centrum dat zich richt op hedendaagse kunst en ecologie.

Meer informatie
De Watertoren die tussen de groene bomen uitsteekt

Societeit Sint Jansbrug

Ontdek de rijke historie van Oude Delft 50 en 52, ooit samen de bruisende brouwerij In 't Dubbele Cruys rond het jaar 1600! Hier, in de sfeervolle sociëteitsruimte, kun je nog de lage balken en de licht hellende vloer bewonderen, waar vroeger de stevige biervaten stonden te wachten om geproefd te worden.

De overkapte steeg vertelt een verhaal van veranderingen; na de stadsbrand van 1536 werd deze constructie verboden om de uitbreiding van vuur te voorkomen – een herinnering aan de veerkracht van de stad en haar bewoners. En op de begane grond van Oude Delft 50 is de stijlkamer een waar kunstwerk. Hier zijn stijlen van Lodewijk XIV tot en met Lodewijk XVI in ere hersteld, wat je meeneemt op een tijdreis door de elegantie van vervlogen tijden.

Tip! Bij Sociëteit Sint Jansbrug krijgen kinderen de kans om samen met studenten van het Science Centre hun eigen drijvende stad te ontwerpen, waarbij ze ontdekken hoe het leven op water de vorm van hun gebouwen beïnvloedt!

Meer informatie
Societeit Sint Jansbrug

Het Kruithuis

Het Kruithuis aan de Delftse Schie was vroeger een opslagpand voor buskruit. Het monument werd in 1660 gebouwd aan de Schiekade, ver van de binnenstad. De stad had namelijk op 12 oktober 1654 een enorme ramp meegemaakt, de 'Delftse Donderslag'. Aan de Geerweg, in het centrum van de stad, ontplofte een gigantische opslagplaats vol buskruit.

Toen er een nieuwe opslagplaats gebouwd moest worden, was het stadsbestuur heel duidelijk; het Kruithuis komt níet binnen de stadsmuren te liggen. En daarom werd gekozen voor een gebouw aan de Schie.

Meer informatie
De ingang en de muren eromheen van Het Kruithuis in Delft

14 & 15 september

Kun je niet meer wachten om alle bijzondere monumenten te bewonderen? Zet zaterdag 14 en zondag 15 september dan snel in je agenda. Je kunt het gedrukte programmaboekje afhalen bij VVV Delft. Alle activiteiten en monumenten kun je vinden op deze pagina. Veel plezier tijdens de Open Monumentendag Delft!