Als je door Delft wandelt kom je ogen tekort. In elk straatje kom je prachtige historische monumenten, bruggen, pleinen en hofjes tegen met ieder hun eigen verhaal. Laat je verrassen door het eigentijdse karakter van de stad die elk moment een knipoog geeft naar de geschiedenis.
Benieuwd naar de highlights die je niet mag missen tijdens je bezoek aan de stad? Wij hebben de must sees van Delft voor je op een rij gezet!
1. Oostpoort
De prachtige Oostpoort is de enige overgebleven stadspoort van Delft en zonder twijfel één van de mooiste fotoplaatjes voor in je fotoboek over Delft. Rond het jaar 1400 werd in Delft een stadsmuur met acht stadspoorten gebouwd. De stadspoorten waren de enige ingangen van Delft en daardoor goed te verdedigen tegen indringers en vijanden.
Vanwege de hoge stadsmuur, stadspoorten, grachten en wallen koos Willem van Oranje in 1572 voor Delft als woonplaats. De Oostpoort bestaat uit een landpoort en een waterpoort die met elkaar zijn verbonden door het laatste restje stadsmuur van Delft.
2. Oude en Nieuwe Kerk
Tijdens je bezoek aan de stad zal je deze twee grote bouwwerken overal bovenuit zien steken: de Oude Kerk en Nieuwe Kerk. De Oude Kerk staat er al sinds 1246 en is daarmee de oudste kerk van Delft. Niet alleen de ouderdom is kenmerkend voor deze kerk maar ook de stand van de kerk: hij staat namelijk scheef! Delftenaren waren destijds niet bekend met de ondergrond waarop ze de toren bouwde. De bijnaam voor deze oude kerel is dan ook ‘Scheve Jan’.
Een ander groot icoon in Delft is de Nieuwe Kerk op het marktplein. Naast dat deze kerk bekend staat als de één na hoogste kerk van Nederland waarborgt het ook de grafkelder van het Koninklijk Huis. De kerk heeft flink wat te verduren gehad zoals meerdere blikseminslagen.
Na de laatste blikseminslag is de toren nog een keer opnieuw gebouwd met Bentheimer zandsteen, wat later niet bestand bleek tegen zure regen. Hierdoor werd de toren alsmaar zwarter. Toch staat dit prachtige monument er nog steeds en dit zal nog vele jaren zo blijven.
Leuk om te weten! Bij goed weer kun je de toren beklimmen en geniet je van een prachtig uitzicht over de stad!
3. Stadhuis
Tegenover de Nieuwe Kerk vind je het historische Stadhuis van Delft. Dit bouwwerk staat er al sinds 1200, maar is in het jaar 1618 bijna volledig afgebrand. Alleen toren ‘Het Steen’ bleef behouden. Toren ‘Het Steen’ werd gebruikt als gevangenis met als bekendste gevangene: Balthasar Gerards, de moordenaar van Willem van Oranje.
De bekende ontwerper Hendrik de Keyser herbouwde het gebouw rondom de toren. De Keyser was één van de beste architecten van zijn tijd. Naast het Stadhuis liet hij ook het praalgraf van prins Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk als architectonisch hoogtepunt achter. Het huidige stadhuis wordt op dit moment gebruikt als werk- en vergaderruimte van het Delftse gemeentebestuur.
4. Sint Agathaplein
Dit plein mag je gerust bestempelen als de culturele binnenplaats van Delft. Het plein heeft zijn naam te danken aan het Sint Agathaklooster, tegenwoordig bekend als ‘Museum Prinsenhof Delft’. Het Sint Agathaplein is een toegangsweg naar Museum Prinsenhof Delft en het Prinsenkwartier. Wil je gezellig genieten van een hapje en een drankje? Dan kan zomers op het terras van Barbaar.
5. Molen de Roos
Ooit draaiden er 18 molens in de stad Delft, tegenwoordig is er nog één over: Molen de Roos. Elke week maalt de Roos op kracht van de wind biologisch graan tot meel. Je kunt de molen van binnen bekijken, en hebt vanaf het bovendek een prachtig uitzicht over de stad.
6. Het Kruithuis
Het Kruithuis aan de Delftse Schie was vroeger, zoals de naam al doet vermoeden, een opslagpand voor buskruit. Het monument werd in 1660 gebouwd aan de Schiekade, ver van de binnenstad. De stad had namelijk op 12 oktober 1654 een enorme ramp meegemaakt, de 'Delftse Donderslag'. Aan de Geerweg, in het centrum van de stad, ontplofte een gigantische opslagplaats vol buskruit. Toen er een nieuwe opslagplaats gebouwd moest worden, was het stadsbestuur heel duidelijk; het Kruithuis komt níet binnen de stadsmuren te liggen. En daarom werd gekozen voor een gebouw aan de Schie.