Al sinds 2011 bruist de stad tijdens het Delft Fringe Festival. Gedurende deze 13 dagen staat Delft bol van nieuw talent. Dit jaar zullen maar liefst 28 makers in allerlei verschillende disciplines te bewonderen zijn. Wij gingen in gesprek met één van deze makers, Musy van Haus of 4D, en festivaldirecteur Roel Beeftink-Funcken.
Het Delft Fringe Festival, voor diegene die het nog niet kennen, wat houdt het in?
Roel: Het is een 13 dagen durend theaterfestival, dit jaar van 28 mei tot 9 juni, dat zich richt op jonge, nieuwe makers. We presenteren korte voorstellingen van 28 makers op zo’n 31 locaties verspreid door de stad. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met allerlei podiumkunsten. Ik vind het erg belangrijk dat alles open is; dat iedereen zich welkom voelt, ook al heb je niet veel ervaring met het kijken van theatervoorstellingen.
Haus of 4D, waar Musy onderdeel van is, wat kunnen jullie ons hierover vertellen?
Musy: Haus of 4D is een dragtheatergroep. Of anders gezegd, een draggroep die heel theatraal is. Ontstaan vanuit het idee dat we wilden performen. En twee jaar later zijn we nog steeds goed bezig. We zijn ook ondertussen buiten Delft aan het optreden. Festivals, bars, theaterplekken en nu dus ook Delft Fringe Festival.
Wat moeten bezoekers van Delft echt weten over dit festival?
Roel: Ik denk dat het je sowieso iets gaat brengen wat je van tevoren niet had verwacht. Doordat we zoveel verhalen vertellen en genres presenteren, is het wel het risico waard om een voorstelling in te stappen die je gewoon nog niet kent. Het is écht op avontuur gaan en je laten verrassen. En dat geldt zeker ook voor de bezoekers van de voorstelling van Haus of 4D.
Waarom mogen bezoekers de voorstelling van Haus of 4D niet missen?
Musy: Nou, behalve dat het entertaining is, is het zo dat we een verhaal vertellen dat niet snel wordt verteld. We vertellen over queer zijn, maar ook over mijn etnische achtergrond. En dat ik me niet thuis voel bij veel achtergronden. Ik ben in Nederland geboren en getogen, maar mensen zien me niet als een Nederlander. En als ik naar Iran ga en daar Perzisch praat, dan horen ze mijn kleine accent. En dan zeggen ze: je bent ook niet van hier.
Wat zijn de overeenkomsten tussen het festival en de stad Delft?
Roel: Ik denk dat er gelijkenissen zijn tussen het karakter van deze stad en ons festival. Delft is intiem en gezellig, maar kent ook wat verborgen plekken. En bij Fringe gaat het natuurlijk ook om onontdekte acts.
Musy: Zelf woon en studeer ik hier, Computer Science om precies te zijn. En ik wil graag de woorden ‘klein maar fijn’ aan Roel zijn opsomming toevoegen. Doordat het klein is, kent iedereen elkaar en is het gewoon heel familiair
Waarom is Delft het ideale decor voor dit festival?
Roel: Dat heeft te maken met schaalbaarheid. Delft is groot genoeg om een stad te zijn, en klein en intiem genoeg om met elkaar te ervaren dat we een festival aan het beleven zijn. En wanneer Delft, in de periode van het festival roze kleurt vanwege alle vlaggen in de stad, merk je dat het echt leeft in de Delftse straten. En dat vind ik zo tof, want dat krijg je denk ik niet in een andere stad heel snel voor elkaar.
Voor toekomstige acts; hoe kan je je aanmelden voor Delft Fringe Festival?
Musy: Ik weet dat een ander lid van Haus of 4D, Valentijn, ons heeft aangemeld via een open call principe.
Roel: Klopt, dat betekent dat makers zich eigenhandig kunnen aanmelden. Dit jaar waren dat er 410 terwijl we plek hebben voor 25 tot 30 makers. En waar we druk mee zijn, is die open call zo breed mogelijk uit te zetten. De kunstvakopleidingen bereiken we wel, maar ook makers als Musy willen we bereiken omdat daar ook relevante verhalen en kunstvormen te ontdekken zijn.
Musy: En daarom ben ik ook heel blij dat we gekozen zijn.