Delft bekroond met Michelinsterren voor historische binnenstad en meerdere toeristische bezienswaardigheden
 

Deze bekroning onderstreept de uitzonderlijke charme en historische waarde van de stad, die wereldwijd bekend staat om haar rijke erfgoed en culturele attracties en dus een omweg waard is om te bezoeken. Deze sterren worden toegekend op basis van strenge criteria die de kwaliteit en de aantrekkelijkheid van toeristische bestemmingen beoordelen. Michelinsterren staan wereldwijd bekend als een erkenning voor uitmuntendheid, zowel voor restaurants als toeristische bezienswaardigheden.

Negen vaste criteria

Tegenwoordig gaan de auteurs van de Michelin Reisgidsen op zoek naar ongewone plekken en naar belevenissen die uw reiservaring nog rijker maken. Dat doen ze met een portie gezond verstand en met de fundamentele beginselen van Michelin voor ogen. Steevast streven ze naar objectiviteit in de beoordeling en homogeniteit in de selectie. Deze eigenschappen zijn het handelsmerk van de Michelingidsen, een keurmerk dat niet beter kan schitteren dan via de sterren. Een ster is dan ook gebaseerd op negen onveranderlijke criteria, die de lezer de hoogste betrouwbaarheid garanderen.

  • Gevoel bij de ontdekking van de locatie
  • Bekendheid
  • Erfgoedrijkdom en waarde van het bezoek
  • Aanwezigheid van kwaliteitslabels
  • Intrinsieke of historische waarde
  • Schoonheid en esthetiek
  • Authenticiteit en charme
  • Kwaliteit van de ontvangst
  • Kwaliteit van het bezoek

Het historisch centrum van Delft

Het hart van de stad is bekroond met twee Michelinsterren. Volgens Michelin een plek van uitzonderlijke waarde, waar je de rijke geschiedenis van Nederland op elke straathoek kunt voelen. Slenter door eeuwenoude straatjes, bewonder de grachten en monumenten, en laat je verrassen door het levendige karakter van deze historische stadskern.

 

De Nieuwe Kerk

De imposante Nieuwe Kerk aan de Markt is veel meer dan een kerk: het is een nationaal monument, diep geworteld in de Nederlandse geschiedenis. Hier vind je het koninklijk grafmonument, waar leden van het Huis van Oranje-Nassau hun laatste rustplaats hebben. Het praalgraf van Willem van Oranje is een van de hoogtepunten. 

Maar wat deze kerk écht een bezoek waard maakt, is de kerktoren van 108,75 meter hoog, de op één na hoogste kerktoren van Nederland. Wie de ruim 376 treden beklimt, wordt beloond met een spectaculair uitzicht over Delft, Rotterdam en bij helder weer zelfs Den Haag en de Noordzee.

De Oostpoort

Mensen over de hele wereld kennen de Rotterdamsepoort, ook al is die al bijna twee eeuwen weg. Hij staat namelijk prominent op het schilderij Gezicht op Delft. Toen was het bouwwerk nog in volle glorie te bewonderen. Met zijn twee torentjes had de poort veel weg van de Oostpoort, de enige Delftse stadspoort uit die tijd die nog bestaat. Wandel langs de prachtige Oostpoort die je even terugbrengt naar de tijd van Vermeer.

De Oostpoort is een uniek overblijfsel uit de middeleeuwen en de enige stadspoort die Delft nog rijk is. Gebouwd rond 1400 en later verrijkt met twee elegante achtkantige torens, is dit een prachtig voorbeeld van gotische baksteenarchitectuur. De Oostpoort is het laatste overgebleven exemplaar van de oorspronkelijke stadsverdediging van Delft. De oorspronkelijke stadspoorten waren de enige ingangen van Delft en daardoor goed te verdedigen tegen indringers en vijanden. Dit was dan ook de reden dat Willem van Oranje in 1572 Delft als woonplaats koos. 

Tegenwoordig is de Oostpoort een geliefd fotomoment voor bezoekers. Het bouwwerk is omgeven door water en bruggetjes, en vormt een pittoresk decor voor wandelaars en fietsers. 

Oude Delft

De Oude Delft is de oudste gracht van de stad, ontstaan rond het jaar 1100. Deze brede, statige gracht vormt de historische ruggengraat van Delft en is omzoomd met een indrukwekkende reeks monumentale panden, voormalige kloosters en musea.

Langs deze gracht wandel je letterlijk door de tijd: van de middeleeuwen tot 17de eeuw met als hoogtepunt het uitzicht op de Oude Kerk.  De Oude Delft is bovendien ideaal voor een ontspannen wandeling, een boottocht of een fotomoment in elk seizoen.

Museum Prinsenhof Delft

Museum Prinsenhof Delft is tijdelijk gesloten i.v.m. een verbouwing.

Het Museum Prinsenhof Delft is een plek waar de Nederlandse geschiedenis tot leven komt. In dit voormalige klooster én woonhuis van Willem van Oranje werd de Vader des Vaderlands in 1584 vermoord. De kogelgaten zijn nog altijd zichtbaar in de muur.

Het museum biedt een indrukwekkende mix van geschiedenis, kunst en cultuur. Je vindt er tentoonstellingen over Delfts blauw, de 17de eeuw en de Tachtigjarige Oorlog, maar ook tijdelijke exposities die het heden verbinden met het verleden. De monumentale binnenplaats en het museumcafé maken je bezoek compleet.