In Delft kun je gezellig winkelen, heerlijk eten, maar ook geweldig wandelen. De stad barst van de knusse hofjes, schilderachtige grachten en bijzondere natuur. Wandelend door de binnenstad ontdek je al het moois dat Delft te bieden heeft. Omdat het centrum zo compact is, liggen alle belangrijke bezienswaardigheden van het centrum op loopafstand van elkaar. Ideaal! Op deze pagina lees je alles over wandelen in Delft. Ook zetten we een aantal verrassende wandelingen voor je op een rijtje.  

Bijzondere wandelroutes in Delft

Op de website van InDelft.nlvind je allerlei mooie stadswandelingen door Delft. Deze variëren in lengte van 1,5 kilometer tot 5,3 kilometer. Stap in de voetsporen van Antoni van Leeuwenhoek, de beroemde wetenschapper die in de 17e eeuw belangrijke ontdekkingen deed, tijdens een wandeling van 3 kilometer langs een aantal bijzondere plekken uit zijn leven. Of loop de street art route, die je over een afstand van bijna 4 kilometer langs de mooiste straatkunst voert. Van een keramieken kaart tot bijzondere muurschilderingen die knipogen naar onder meer Monet en de Gouden Eeuw: laat je verrassen door deze bijzondere route.

Een stel die wandelt door de Trompetstraat in Delft

Wandelen door de Delftse hofjes

Delft heeft een lange, rijke geschiedenis, die je ook terugziet in de manier waarop de stad is ingericht. Zo vind je er talloze gezellige, eeuwenoude hofjes, waarbij je je even terug in de tijd waant. Deze pareltjes liggen vaak een beetje verstopt, maar zijn een bezoekje meer dan waard. Je kunt de hofjes ontdekken samen met de gidsen van Happy Day Tours of Gilde Delft, maar natuurlijk kun je ook zelf op pad gaan. In de hofjes is het vaak heerlijk rustig: de perfecte plek dus om je even terug te trekken uit de drukte van de stad.  

Stelletje kijkt naar het standbeeld van Willem van Oranje op een zomers St. Agathaplein in Delft
Klaeuwshofje 

Het Klaeuwshofje is vernoemd naar bierbrouwerij In De Claeuw aan de Koornmarkt, en werd in 1605 gesticht door het echtpaar Uyttenhage van Ruven. Vaak zijn hofjes een soort erfenis van hun stichter, maar dit hofje werd gebouwd toen het echtpaar nog leefde. Door de jaren heen is er een hoop veranderd, maar de sfeer van toen is nog altijd voelbaar. Bovendien heb je vanuit het Klaeuwshofje een prachtig uitzicht op de kerktorens van Delft.  

Hofje van Gratie 

Iets verderop vind je het Hofje van Gratie, dat in 1571 werd gesticht voor alleenstaande vrouwen en oudere mannen. In 1575 stonden er zes woningen in het hofje, maar deze werden in 1654 getroffen door de ‘Delftse Donderslag’, toen een kruitmagazijn ontplofte. In 1660 verhuisde het hofje naar de Van der Mastenstraat, en vandaag de dag bestaat het uit zeven woningen. Kun jij tijdens je bezoek de oude familiewapens op de gevels ontdekken?  

 

 

Hofje van Pauw 

Dit prachtige hofje werd in 1707 gesticht door Elisabeth Pauw, de echtgenote van burgemeester Johan van der Dussen. De familie zwom in het geld, waardoor een ruim hofje kon worden gebouwd. De ingang kreeg een poortgebouw, met daarin een regentenkamer waarin het bestuur van het hofje kon vergaderen. Neem ook zeker een kijkje in de enorme tuin van het hofje. Hier vind je een moerbeiboom van 150 tot 200 jaar oud!  

Prinsenhof

Van alle Delftse hofjes is dit misschien wel de bekendste, dankzij Willem van Oranje die er zijn stadhouderlijke hof had. Lang voor zijn tijd was het hofje waarschijnlijk een medicinale kloostertuin. Tegenwoordig vind je er het Museum Prinsenhof Delft en het Prinsenkwartier.  

Kijk op het Klauweshofje in Delft

De favoriete stadswandeling van Laura

Wie kent Delft nu beter dan de locals? Daarom vroegen we Laura wat haar favoriete plek in de stad is om te wandelen. Ze vertelt:  

‘Ik wandel graag, en een stadswandeling is een geweldige manier om ‘mijn Delft’ beter te leren kennen. Ik ben dol op kunst, en daarom vind ik de Keramiek Route fantastisch. In de tuin van Museum Prinsenhof staat een Delfts blauwe bank in de stijl van Gaudi. Het is heerlijk om vanaf dat kunstwerk uit te kijken op al het groen in de tuin.’  

Delft is een echt keramiekstad. Wil je meer weten over de keramiekroute? Je bekijkt hem op de website van In Delft.

Een stel dat heerlijk op een bankje in de tuin van het prinsenhof zit

Routes in Delft met een wandelkaart

Wandel je liever met een papieren routekaart, dan met een digitale kaart op je telefoon? Dan kun je bij VVV Delft terecht voor verschillende mooie wandelroutes. Kies je voor een historische stadswandeling, of wandel je in de voetsporen van Vermeer? Tijdens deze laatste wandeling ontdek je locaties die een belangrijke rol speelden in het leven van wereldberoemde kunstschilder Johannes Vermeer, zoals zijn geboortehuis aan de Voldersgracht. Het VVV-kantoor vind je op Stationsplein 7 in Delft.  

Schuin beeld van een ouder stel die informatie leest op een Vermeerkubus in de zomer in Delft

Wandelen in Delft met een gids

Ben jij dol op geschiedenis en interessante weetjes? Boek dan een stadswandeling door Delft met een gids! De gidsen kunnen je alles vertellen over de rijke historie van de stad, en bezitten een schat aan verrassende kennis over de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo weet je bovendien zeker dat je geen enkele verborgen parel mist. Meer informatie over wandelen met een gids vind je op de website van In Delft.  

Gidsenorganisatie Gilde Delft die een rondleiding geeft aan een groep mensen