Een eeuwenoude grachtengordel, wereldberoemd aardewerk, kerken van nationaal belang en verrassende musea. Tel daar de historische straatjes met de leukste winkeltjes, pleinen en gezellige cafeetjes bij op en je hebt het plaatje van Delft compleet. Er is zoveel te beleven in deze historische stad! 

Stad met een rijke historie - Delfts Blauw, Vermeer en Oranje

Delft is de stad van het karakteristieke Delfts Blauw. Het aardewerk is sinds het ontstaan in de 17e-eeuw wereldberoemd. Bovendien is Delft nog steeds dé plek waar je kunt zien en ervaren hoe Delfts Blauw op authentieke wijze wordt vervaardigd.

De Meester van het Licht Johannes Vermeer werd geboren in Delft. Zijn werk hangt verspreid over de hele wereld, maar alleen in Delft kun je zijn hele oeuvre bewonderen. Tot slot staat de stad bekend om haar nauwe band met het Oranjehuis.

Veel bezienswaardigheden in Delft hebben een link met één van deze drie iconen.

Jongedame loopt lachend door de Bonte Ossteeg Meneer beschildert een vaas in Royal Delft In de fabriek van Royal Delft kijkend naar de stappen van het productieproces van Delfts Blauw

Liefhebber van historie & cultuur?

Zet dan een bezoek aan Museum Prinsenhof Delft bovenaan je lijst. Maar ook Museum Paul Tétar van Elven, gevestigd in zijn voormalig woonhuis, is zeer de moeite waard. Voor liefhebbers van Johannes Vermeer is het Vermeer Centrum een niet te missen locatie. Hier leer je alles over deze bijzondere Delftenaar en zijn werk.

Van ver zie je de bijna 110 meter hoge spitse toren van de Nieuwe Kerk al staan. Het beklimmen van deze – op één na hoogste kerktoren van ons land – levert een prachtig uitzicht over de stad en omgeving op. Op een paar honderd meter van de Nieuwe Kerk ligt de Oude Kerk; door Delftenaren ook wel de ‘Scheve Jan’ genoemd vanwege de markante scheve toren. Beide kerken hebben nationale allure door de graven van Hollandse beroemdheden.

Dame kijkend naar replica van het Meisje met de Parel in het Vermeer Centrum Delft Meneer bekijkt schilderijen in het Museum Prinsenhof Delft Binnen in de woonkamer bij het Museumhuis van Paul Tétar van Elven Binnen bij het Vermeer Centrum Delft met een beschrijving en poster van de liefdesboodschappen van Vermeer

Delft Creating History

Ontdek technologie en innovatie in Delft

Het leuke aan Delft is dat oud en nieuw hand in hand gaan. Aan de ene kant vind je er historische gebouwen en grachten en aan de andere kant is er volop (technische) innovatie. Jaarlijks studeren er namelijk ruim 25.000 studenten aan de Technische Universiteit Delft. Delft is dus een échte studentenstad. En dit zie je in het Delftse straatbeeld terug! 

Experimenteren en innoveren was vroeger al belangrijk in Delft. Delftse kunstenaars en wetenschappers hebben door de eeuwen heen een vooraanstaande positie ingenomen en hiermee bijgedragen aan de ontwikkeling van Nederland.

Ontdek technologie in Delft
Nuna in de Nieuwe Kerk van Delft

Lekker door de stad dwalen

Delft heeft een compact historisch centrum en is dus uitstekend per voet te verkennen. Dwaal langs de grachten, ontdek de gezellige pleinen en vergeet vooral niet omhoog te kijken om de eeuwenoude geveltjes te bewonderen.

Stadswandelingen

Door middel van een stadswandeling leer je de stad in korte tijd goed kennen. Bij de VVV Delft (Stationsplein 7) kun je een routekaart kopen voor een historische wandeling of de Vermeer wandeling. Heb je je smartphone mee? Dan is een gratis online stadswandeling een aanrader.  Liever met een gids op pad? Kijk dan bij Delft ontdekken met een gids.

Ouder stel loopt langs het terras van 't Postkantoor in Delft in de zomer

Kies je vervoer

Niet zo'n fan van wandelen? Misschien past een tocht per rondvaartboot beter bij jou, of wat dacht je van een tochtje in een ouderwetse paardenkoets? Hier vind je 5 manieren om Delft te verkennen.

5 manieren om Delft te verkennen
Mensen zitten op een zomerdag in een rondvaartboot in Delft en varen richting de Oude Jan Jongedame stapt in een Delft city shuttle in de zomer

Hippe lunchplekjes en gezellige restaurantjes

Delft staat bekend om haar gezellige en gastvrije horeca. Langs de grachten, in de smalle slenterstraatjes en op en rond de gezellige pleinen struikel je bijna over de hippe koffietentjes, gezellige cafés en trendy restaurants.

TIP! We hebben een aantal leuke lunchplekken voor je verzameld.

Leuke lunchplekjes in Delft
Een cocktail, borrel- en broodplankje bij 't Postkantoor in Delft

Gezellig winkelen langs de grachten en in pittoreske straatjes

In de historische binnenstad van Delft kunnen shopliefhebbers hun hart ophalen! Langs de mooie grachten in Delft is het gezellig winkelen. De stad staat bekend om de pittoreske straatjes waar je tal van unieke hotspots en hippe boetiekjes vindt. 

Je kunt in de stad eindeloos snuffelen naar unieke en eigentijdse musthaves in boetiekjes of op je gemak shoppen in de grotere winkels. In Delft is écht voor elk wat wils.

Onze tips voor shoppen in Delft
Jongedame bekijkt kleding in een winkeletalage in de zomer in Delft Binnen bij de kledingwinkel Femme + Frenkie in Delft

Ben je dol op evenementen?

Ben je dol op theater, muziek en festivals? Vergeet dan niet voor of tijdens je bezoek de UITagenda Delft te checken. In de zomerweekenden geniet je altijd wel ergens van livemuziek en zijn er allerlei leuke activiteiten.

Ook kun je Delft prima als uitvalsbasis gebruiken om evenementen in de regio te bezoeken. Met het openbaar vervoer ben je binnen 30 minuten in Rotterdam en Den Haag en ook snel weer terug.

Ontdek alle evenementen in Delft
Groepje mensen die optreden tijdens Delft Fringe Festival Veel mensen die toekijken terwijl boten, versierd met bloemen door de grachten van Delft varen

Eén dag is te kort!

Eén dag in Delft is echt te kort om de stad te ontdekken. Een bezoek komt het best tot zijn recht als je er een citytrip van een paar dagen van maakt. In Delft kun je uitstekend overnachten: van een luxe hotel tot Bed & Breakfast, camping en hostel. En als je hier toch wat langer blijft: rondom Delft kun je heerlijk fietsen en wandelen in de diverse groengebieden! De leukste fietsroutes vind je hier. Of ontdek de leukste bossen rondom Delft! 

TIP! door de centrale ligging is Delft ook een ideale uitvalsbasis voor trips naar het strand!

Of breng een bezoekje aan RotterdamDen HaagLeiden en Amsterdam.

Twee jongedames proosten met cocktails in de lente in Delft